Hvad betyder ATM?
Vi bliver ofte spurgt om, hvor meget vand uret kan holde til, og hvad ATM egentlig betyder. Derfor har vi lavet en lille guide, så du hurtigt og nemt kan få et overblik over hvad de forskellige ATM betyder.
ATM betyder atmosfærisk tryk, og er et udtryk der bruges når man skal angive urets evne til at modstå vandtryk.
Ved vandets overflade er det atmosfæriske tryk 0 (ATM 0), og stiger med 1 ATM hver 10. meter. Det vil sige at ved 30 meters dybde, er der er tryk på 3 ATM. Derfor er der forståeligt nok mange der tror, at når de har købt et ur der har 3 ATM, så kan de dykke ned til 30 meter med uret. Dette er desværre ikke helt korrekt. Når man i et laboratorie tester hvor mange ATM uret kan klare, så er der flere forskellige forhold der gør sig gældende. Der er flere forskellige grunde til at man ikke kan dykke med et ur, der er vandtæt ned til 3 ATM. Når urene bliver testet for hvor mange ATM de kan tåle, så foregår det i et laboratorie. Når de bliver testet i laboratoriet, så er urene ikke i bevægelse, og ligger helt stille. Der bliver ikke taget højde for at uret under normale omstændigheder vil være i bevægelse. Hvis du f.eks. springer i vandet, så er trykket større i dét, at du bryder vandets overflade. Når du så er i vandet og svømmer, så bliver trykket også større fordi at presset øges ligeså snart du er i bevægelse i vandet.
Det kan både være når du svømmer, eller på anden måde bliver trukket igennem vandet.
Oversigt over ATM
- 3 ATM
Når du har et ur der har en vandtæthed på 3 ATM, så kan du have det på til almene gøremål i løbet af dagen.
Du kan f.eks. vaske hænder, vaske op og have det på i regnvejr.
- 5 ATM
Hvis dit ur har en vandtæthed på 5 ATM, så kan du selvfølgelig gøre alt det som du kan med et på 3 ATM.
Derudover kan du f.eks. gå i bad med uret, svømme med uret (Dog ikke dykning)
- 10 ATM
Hvis dit ur har en vandtæthed på 10 ATM, kan du snorkle på lavt vand og udøve forskellige vandsportsaktiviteter.
- 20 ATM
Et ur på 20 ATM eller derover kan du benytte til dykning, og snorkling på dybt vand.
Det er vigtigt at huske på, at fordi urværket kan tåle trykket, så har urremmen ikke altid godt af at komme i for meget kontakt med vand. De fleste urremme har ikke godt af salt og klorvand.